Bepaalt de vent het succes van een startup? - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bepaalt de vent het succes van een startup?

Gepubliceerd door in BusinessPlan ·
Tags: PassieFocusStratup
 

Hoe belangrijk is de vent voor het succes van de startup?

Kan iedereen een onderneming opzetten en leiden, of heb je daar bepaalde eigenschappen voor nodig?

Inleiding.
Dit is het vijfde  artikel uit een reeks van 8 over de succesfactoren voor een startup.  In het artikel “Het ondernemers dilemma” is een overzicht gegeven van de 6 verschillende bepalende factoren. In dit artikel wordt ingegaan op de invloed die de vent kan hebben op het slagen van een onderneming.
De vent is de “founding owner” van de onderneming.  Hierdoor kan hij zelf bepalen wat er gebeurt en wanneer.


Het misverstand.
De bekende uitspraak, die veel gebezigd wordt is “Eerst de vent, dan de tent”.
Hiermee wordt bedoeld, dat een matig idee nog een succes kan worden als er een uitstekende vent aan het roer staat.  Andersom zal een goed idee nooit een succes worden als de oprichter/eigenaar maar matig in staat is zaken op de juiste manier te regelen.
De uitspraak heeft het over een vent (omdat dit zo mooi rijmt), maar hier worden met nadruk ook vrouwen bedoeld.


Eigenschappen van een ondernemer.
Moet je als startende ondernemer alles weten en kunnen?  Dit is een onmogelijkheid.
Daarom is het belangrijk, dat je als ondernemer objectief naar jezelf kijkt en je echte kennis en kunde helder krijgt.  Ik weet het dit is makkelijker gezegd dan gedaan .  Vraag eens aan mensen die je kennen naar hun mening (en luister daar dan ook echt naar).
De zaken, waar je niet goed in bent, zal je op een andere manier (dan zelf doen) moeten oplossen.  Inhuren (bijvoorbeeld van een boekhouder) of aannemen (bijvoorbeeld een technisch specialist) is dan een mogelijkheid.
Houd er daarbij rekening mee, dat ook al kan je het niet zelf, je moet wel begrijpen wat er gebeurt.
De boekhouding uitbesteden ontslaat je niet van de plicht, dat je altijd zal moeten weten hoe het bedrijf er financieel voor staat.


De passie.
Het ondernemen zal je moeten doen vanuit een passie.  Hier zal je je motivatie vandaan moeten halen om ook in slechte tijden door te gaan en niet meteen de moed op te geven.
“Het lijkt me wel leuk”, of “we gaan het gewoon proberen” zijn niet direct de juiste motivatie om een bedrijf tot een succes te maken.
De kans dat het dan mis gaat is erg groot.  Misschien is het dan beter om maar helemaal niet te starten en jezelf (en je omgeving) een hoop ellende te besparen.


Het doel.
Als startende ondernemer heb je een duidelijk doel voor ogen, wat je uiteindelijk wilt bereiken. Dit doel komt voort uit de passie zoals hierboven beschreven.  Door dit doel helder te krijgen (en ook op te schrijven) zal je kans dat je dit ook gaat bereiken groter worden.  Een toepasselijke uitspraak hier is: “Als je niet weet waar je naartoe wilt, zal je dit ook nooit bereiken”.
Alles wat je doet (en laat) zal erop gericht moeten zijn om dit doel te bereiken.


Focus.
Als al het voorgaande op orde is, is het belangrijk, dat je je focus ook echt houdt op het doel dat je wilt bereiken. Laat je niet afleiden door iets, dat nog mooier of misschien wel makkelijker is. Houd vast aan je doel.  Doe je dit niet, dan is er het gevaar, dat je voortdurend je doel bijstelt en weer een andere richting opgaat.  De vooruitgang zal dan minimaal zijn (je begint eigenlijk iedere keer opnieuw).
Moet je dit dan altijd doen zonder na te denken?  Natuurlijk niet.  Er kan een tijd komen, dat het niet mogelijk blijkt om je gestelde doel te bereiken.  Dan is het zaak dit snel te erkennen en ernaar te handelen.  Wanneer dit is, zal de toekomst uitwijzen en kan je alleen zelf beslissen.


Doorzettingsvermogen.
Bij het ondernemen en zeker als starter zal je veel tegenslagen tegenkomen.  Er zullen (ook in je directe omgeving) mensen zijn die je willen overtuigen dat het toch niet lukt.  Laat je hierdoor niet uit het veld slaan.  Ook zal je veel tegenslagen tegenkomen (tegenvallende omzet, niet meewerkende leveranciers, de fiscus enz.).  Deze zal je moeten incasseren.  Zoek naar oplossingen in plaats van proberen je gelijk te halen.  Zeker van de fiscus zal je nooit winnen.
De echte doorzetters vinden altijd een alternatief.


Zakelijk vs privé.
Het ondernemen vraagt erg veel tijd en energie en vaak ook geld.  Het leven van een starter zal dramatisch veranderen.  Praat daarom vooraf hierover met je partner (en vrienden/familie).  Je zal ze in de toekomst nog hard nodig hebben vooral als het tegen zit.  Zeker levenspartners zullen ook achter het idee en het ondernemen moeten staan om de kans op succes te vergroten.
Omdat je een passie hebt en je doel wilt bereiken, zal het ondernemen een hogere prioriteit hebben dan je privé leven.
Zo zal het binnenkomende geld in eerste instantie gebruikt worden voor je onderneming.  Als er nog iets overblijft, kan je dit gebruiken om van te leven.
Onttrek je geld uit de onderneming omdat je graag in een grote auto rijdt, zal dit ten kosten gaan van de onderneming.
Pas als de onderneming up and running is en ieder jaar een mooi resultaat maakt, is het tijd ook aan jezelf te denken.


De conclusies.
De oprichter/eigenaar van een startende onderneming bepaalt in hoge mate de kans op succes. Hoe moeilijk dit ook is, het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment zal bepalend zijn. Hoe je dit moet doen kan niemand je vertellen.  Passie, een duidelijk doel waarop je je concentreert en voldoende zelfkennis zijn onmisbare elementen om er een succes van te maken.

Hans Bertram
 


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu