Wat kan je zelf doen om de kans op succes te vergroten? - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat kan je zelf doen om de kans op succes te vergroten?

Gepubliceerd door in BusinessPlan ·
Tags: Startupkansconclusie
 


Wat kan je zelf allemaal doen om je startup tot een succes te maken?

Je kan als startende ondernemer voor een groot deel er zelf voor zorgen dat je beginnende onderneming een succes wordt.


Inleiding.
Dit is het achtste en laatste  artikel uit een reeks van 8 over de succesfactoren voor een startup.  In het artikel “Het ondernemers dilemma” is een overzicht gegeven van de 6 verschillende bepalende factoren.
In dit artikel worden een aantal conclusies op een rijtje gezet om de kans op succes van je beginnende onderneming te vergroten.


Toeval of niet?
Het is duidelijk, dat je als startende onderneming veel kan doen om de kans op succes te vergroten. In de voorgaande artikelen zijn vele voorbeelden te vinden.
De kans op succes zal echter nooit 100% zijn.  Je zal voor een gedeelte ook het geluk aan je zijde moeten hebben.  Maar net als in de sport kan je ook in het bedrijfsleven het geluk afdwingen. Door de aanbevelingen op te volgen zal je klaar staan om het geluk te grijpen als dit voorbij komt.


De theorie.
Alle in deze reeks gegeven adviezen kennen een logische achtergrond.  Je kunt ze beredeneren en vaak ook berekenen.  Doe dit vooral.  Baat het niet, het schaadt ook niet.  In het ergste geval kost het je wat tijd die je aan iets anders had kunnen besteden.
Het beredeneren en berekenen van wat allemaal je kans op succes kan vergroten heeft een aantal grote voordelen.
Het zal je inzicht in wat je wil gaan doen vergroten.  Het dwingt je om over een groot aantal details na te denken.  Daarnaast zal de uitkomst van deze analyses je behoeden voor een aantal fouten, die je anders gemaakt zou hebben.  Ook weet je dan wat je allemaal wel en niet moet doen om je kans te vergroten en je weet ook waarom.


Het boeren verstand.
Als je alles gedaan hebt wat nodig is om je kans te optimaliseren, gaat de rest helaas niet vanzelf. Naast een aantal redeneringen over de uitvoering (zie artikel 7) kan je nog steeds niet op de automatische pilot je bedrijf runnen.  Je zal altijd alert moeten blijven en vooral je gezonde verstand blijven gebruiken.
Het kan heel goed zijn, dat de situatie veranderd is en dat een eerder getrokken conclusie niet meer correct is.  Dan zal je gezonde verstand je moeten waarschuwen en zal je zaken moeten heroverwegen.


Wees kritisch op jezelf.
Vooral als je succes hebt met je onderneming ligt de hoogmoed op de loer.  Het lijkt misschien wel dat je altijd de juiste keuzes maakt.  
Dit is een valkuil, die je onderneming misschien wel net zo snel kan afbreken als dat je hem hebt opgebouwd.  Je hebt dan de neiging om niet meer echt na te denken over je beslissingen.
Neem daarom van tijd tot tijd even wat afstand van je dagelijkse beslommeringen en kijk kritisch naar jezelf.  Wordt je niet te overmoedig?  Neem je niet te grote risico’s?  Overdenk en bereken je de verschillende opties voordat je een beslissing neemt, of is dat te veel werk geworden?
Luister goed naar mensen uit je omgeving, die de moed heeft je te bekritiseren.


Houd je markt in de gaten.
In het hebben van succes in het ondernemen schuilt een groot gevaar.  Door het succes wordt het leven als maar mooier (en daar moet je ook van genieten).  Vergeet echter niet met regelmaat de markten waarin je actief bent te analyseren.  Alles in deze wereld verandert voortdurend, ook je markten.
Doe je dit niet, dan zullen je concurrenten je links en rechts passeren en je de markt uit drukken.  Het beter doen dan je concurrenten is een continue proces.
Houd ook je klanten goed in de gaten.  Praat met regelmaat met hen om te weten te komen wat hun toekomstige wensen zijn.
Anticipeer op dat wat je van je klanten en concurrenten geleerd hebt.


Kan je de kans op succes beïnvloeden?
Is het mogelijk om als beginnende ondernemer je kans op succes te vergroten?  Jazeker.  In deze reeks van artikelen wordt een groot aantal zaken beschreven, waardoor je kansen beter worden.
Natuurlijk is dit veel werk en je weet pas achteraf in hoeverre dit zin heeft gehad.
Het niet doen wat sommige mensen propageren levert een hoop extra tijd op, die je aan iets anders kan besteden.  Het zal aan de andere kant je kans op succes verkleinen waardoor je aanzienlijk meer risico loopt.  Vooral als je dit met je eigen geld doet en je je doel echt wil bereiken, is het de investering zeker waard.
De eindconclusie moet dus zijn, dat je als startende ondernemer erg veel kan (en moet) doen om je kansen te vergroten.  Trek daarom hiervoor voldoende tijd uit en laat anderen (deskundigen) meekijken. Luister naar hun opmerkingen en doe daar ook iets mee.

Hans Bertram
Deze totale reeks bestaat uit 8 blogs:


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu