Je zal maar een eenmanszaak hebben - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Je zal maar een eenmanszaak hebben

Gepubliceerd door in Overige ·
Tags: eenmanszaakBTWBSN
 


Je zal maar een eenmanszaak hebben.


Je start vol enthousiasme een eenmanszaak.
Daarvoor ga je eerst naar de KvK om je in te laten schrijven.
Hier krijg je meteen een BTW nummer; dat is handig en snel.
Als je dit BTW nummer bekijkt blijkt, dat dit praktisch je burger service nummer (BSN) is.  Dat is niet zo handig. Dit vergroot de kans op identiteitsfraude.

Op dit moment hebben ca. 1,5 miljoen eenmanszaken dit probleem.
Nader onderzoek leert, dat de autoriteit persoonsgegevens heeft vastgesteld, dat er geen rede is het BSN te verwerken in het BTW nummer. Omdat dit zo is, is dit (dus) onwettig.
Daarnaast heeft “Europa” bepaald dat dit BTW nummer op je website moet staan.  Hiermee zet je de deur naar identiteitsfraude helemaal open.  Iedereen kan nu zo bij je BSN en daar fijn mee gaan experimenteren.

Onze gewaardeerde politici onderkennen dit probleem inmiddels ook.  Er is bepaald dat dit moet veranderen (een BTW nummer waarin niet het BSN zit).
Maar, je raad het al, dit is voor de belastingdienst een zeer zware opgave.
Er is een kans dat als dit niet zorgvuldig gebeurt, er omzetbelasting wordt misgelopen.
Op de website van onze belastingdienst kun je nu lezen, dat de BTW nummers van eenmanszaken gaan veranderen en dat je dit nieuwe nummer vanaf 1 januari 2020 moet gaan gebruiken.
Hoe dit nieuwe nummer eruit gaat zien en wanneer dit bekend is, weet niemand je te vertellen. Men gaat er blijkbaar van uit, dat het wijzigen van het BTW nummer voor eenmanszaken een fluitje van een cent is, dat in een uurtje is geregeld.

Ik krijg heel sterk het gevoel, dat hier een probleem van de overheid wordt verschoven naar de eenmanszaken. Deze eenmanszaken zijn verplicht hun BSN (want hun BTW nummer) op hun website te vermelden. Hiermee nemen zij een groot risico.
Het invoeren van een nieuw BTW nummer hangt af van de belastingdienst (het hoe en wanneer).  De eenmanszaak moet maar zien hoe deze wijziging correct, volledig en op tijd wordt ingevoerd.
Laat ik nou denken dat de overheid ervoor is om de Nederlandse burgers te dienen.  
Het lijkt wel de wereld op z’n kop.

Hans Bertram
 


Geen commentaren

Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu