De falende investeerder - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De falende investeerder

Gepubliceerd door in Overige ·
Tags: startupkasstroom


Hoe het mis kan gaan. (uit het dagboek van een investeerder)
Belevenissen van een dwalende business angel.


Ik ben ondernemer geweest.  Ik weet dus hoe de hazen lopen.  Nog sterker, ik heb laten zien dat ik gelijk heb; als ondernemer was ik succesvol en heb ik veel geld verdiend.
Mij hoeven ze dus niets meer te vertellen.
Ik ga dus op wat grotere voet leven en langzaam naast de te klein geworden schoenen lopen.

Tijd om de wereld mee te laten genieten van mijn kennis en kunde.
De ideale modus hiervoor is de rol van Business Angel; kan ik startende ondernemers leren hoe het moet en verdien ik zelf ook nog een paar euri.

Met ruim voldoende ego gaan we vervolgens op pad. (tijd om het verhaal voort te zetten in majesteitelijk meervoud)
We beginnen met een aantal participaties die een bescheiden vraag naar risico vermogen hebben.  Wat bij het ene bedrijf geleerd wordt, wordt bij het andere als waarheid gepredikt.  Het succes lacht ons toe; dit kunnen we dus ook.

Zo blunderen we tegen een propositie aan, die te veel risico vermogen vraagt, te risicovol is en een veel te lange looptijd heeft.  Maar de ondernemers staan garant voor een aantal plezierige uurtjes en het product spreekt zeer tot de verbeelding. (onder het genot van een wijntje blijkt dit een zeer geliefd onderwerp onder vrienden en kennissen).
Dus instappen maar en de ondernemers vertellen waar het in de basis om gaat.

In de pioniersfase gaat het niet om optimalisatie, maar om overleven.
Er is nog nooit een bedrijf failliet gegaan omdat het verlies maakt; vergeet dus de winst & verliesrekening.  Het enige waar je op moet letten is de kasstroom.  Zolang je geld in kas hebt en houdt, gaat het niet mis.  Heb je een positieve kasstroom, is er tijd genoeg om je op het resultaat te concentreren.
Na deze wijze woorden van de business angel en begrijpende blikken van de ondernemers gaan we tevreden huiswaart.
Het plan laat een negatieve kasstroom zien over de eerste 30 maanden.
Daarna zal de schatkist weer langzaam gevuld worden.

Na vele uitstekende maaltijden overgoten met een ruime hoeveelheid goede wijnen en in uitstekend gezelschap van deze ondernemers blijkt de kasstroom inderdaad over langere tijd negatief gehouden te kunnen worden.  Maar de prestatiedrang van de ondernemers is onderschat.  Na 24 maanden blijkt de schatkist leeg te zijn.  Wij schudden het wijze moede hoofd.  Hoe is dit nou toch mogelijk?
Het antwoord op deze vraag is uitermate simpel; de inkomsten vallen tegen en de uitgaven zijn te hoog.  Hier is goede raad duur; wij moeten wederom risico vermogen aanleveren (het alternatief nl. stoppen, doet het onder de vrienden bijzonder slecht; dat zal het ego geen goed doen).

Er worden keiharde afspraken gemaakt; de verkoopprijs wordt verlaagd om omzet te genereren en in de kosten wordt gesneden.
We rijden ´s avonds laat naar huis met een gevoel dat we nog niet kenden.  Hoe heeft dit kunnen gebeuren en misschien nog wel interessanter, hoe kunnen we dit voor de toekomst voorkomen?
Ook hier blijkt de oplossing simpel; beter letten op de kasstroom.  Dat gaan we dus doen!
Het leven gaat verder, de bezoeken zijn nog altijd heel plezierig en de techniek dwingt bewondering af.

Na twee maanden blijkt dat de inkomsten nog steeds niet volgens het (herschreven) plan zijn en dat het enthousiasme aan de uitgaven kant  moeilijk te temmen is.  De realiteit vraagt nu om plan B. Safe-your-ass.  Op zoek naar een strategische partner en anders een koper.  Voordat de ondernemers hiervan overtuigd zijn, is weer een maand verstreken (en is de liquiditeit opnieuw naar een zorgelijk niveau gedaald).
Door de tijdsdruk en een slechte voorbereiding blijkt plan B niet meer uitvoerbaar.  Dus over naar plan C; een faillissement.
Dit gaat echt pijn doen.  We schrijven de investering af en richten ons op de nazorg; een nette business angel drinkt ook deze kelk leeg tot de bodem.

De ondernemers, die als vrienden door het leven gingen, krijgen ruzie over onbelangrijke details.  De illusie is voorbij en zij worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid.  Ze moeten op zoek naar een andere inkomstenbron en de persoonlijke borg, die aan de bank vergeven was, wordt inderdaad ingewonnen.
De business angel blijft achter met een slecht gevoel; het zien lijden doet lijden.
De hoogmoed heeft op z´n minst een behoorlijke deuk opgelopen; het ego slinkt naar meer normale proporties en we trekken de schoenen weer aan.  Misschien is het tijd weer over te gaan naar de eerste persoon enkelvoud.

Het verlies van de investering valt niet tegen.  Ik hoef er niet van te leven en de afschrijving blijkt ineens een belasting meevaller op te leveren.
Het meeste last heb ik van het feit dat twee ondernemers hun droom kwijt zijn en dat het voor hen echt lijden is. Het gevoel, dat ik dit misschien had kunnen voorkomen raak ik niet kwijt.  

Tegenwoordig zit ik bovenop de kasstroom prognoses.  Ik leg hier eisen op, waar men niet omheen kan.  Nauwkeurigheid is minder belangrijk; het moet vooral simpel zijn.  Eén spreadsheet; wekelijks bijhouden; minimaal maandelijks bespreken met de aandeelhouder.  Waarom is de realiteit anders dan wat voorspeld is?  Gebruik deze kennis om de prognoses beter te maken.  De ervaring leert, dat dit echt effect heeft.
Welk effect?  Ik slaap weer rustig en ben mij bewust dat ook een business angel maar een gewoon mens is.

Hans BertramCopyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu