Hoe vrij ben je als ondernemer? - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoe vrij ben je als ondernemer?

Gepubliceerd door in Overige ·
Tags: Startupondernemerondernemingrisico
 

Hoe vrij ben je als ondernemer?
De 7 belangrijkste onvrijheden


Inleiding.
Iemand die voor een werkgever werkt, levert een stuk van zijn vrijheid in in ruil voor euro’s. De werkgever bepaalt de werktijden en de werkzaamheden.  In ruil daarvoor krijgt de werknemer een salaris.
Zeker de laatste jaren (het “Ik” tijdperk) hebben steeds meer mensen moeite om zich te schikken naar de nukken van de werkgever.
Steeds vaker vragen werknemers zich af, of de werkgever wel de juiste beslissingen neemt. Het meepraten, eigen verantwoordelijkheid en zelf beslissen blijkt in de praktijk vaak erg tegen te vallen.
Deze stijgende onvrede, die bij steeds meer (vooral jonge) mensen is te vinden leidt niet zelden tot het besluit voor zich zelf te beginnen.
De gedachte hierachter is, dat als je zelf ondernemer bent, je geen verantwoording hoeft af te leggen aan een baas.  Je kan helemaal zelf bepalen wat je wel en niet doet en ook nog wanneer.  Een vrijheid, waar veel mensen jaloers op zullen zijn.
Aan de horizon verschijnt een mooie toekomst met vooral veel vrijheid.  Wie wil dit nu niet?
Nadat deze stap naar de vrijheid is genomen blijkt het helaas allemaal nogal tegen te vallen.  

Tegenvaller 1
Het eerste probleem dat zich voordoet is dat er toch brood op de plank moet.  Waar komt dit geld vandaan?  Voor ondernemers is deze vraag snel beantwoord.  Van betalende klanten natuurlijk. Vervelend is alleen, dat deze klanten alleen geld wensen uit te geven als er geleverd wordt wat zij willen.  De ondernemer wordt daarom verplicht zich aan te passen aan de eisen en wensen van de klant.  Daar gaat dus een stukje vrijheid.
Vaak duurt het enige tijd, voordat de eerste gelden binnenkomen.

Tegenvaller 2
Hiermee ontstaat onmiddellijk het tweede probleem.  De tijd van kosten zonder inkomsten zal overbrugt moeten worden.  Hiervoor zijn een aantal adressen beschikbaar.  De bank! Vervelend alleen is, dat deze instellingen geen geld verstrekken (ook niet op tijdelijke basis) als de ondernemer zich niet aan een groot aantal regels houdt.  Er moet met enige regelmaat gerapporteerd worden en als de prognose niet uitkomt moet er verantwoording worden afgelegd.
Een ander adres is een informal investor.   Ook deze verstrek echter geen geld zonder voorwaarden. Vaak wil hij/zij hiervoor een gedeelte van de aandelen, waardoor een gedeelte van de zeggenschap wordt ingeleverd.  Vaak ook wil hij/zij zeggenschap over een aantal bepalende beslissingen.

Tegenvaller 3
Met het ondernemen ontstaan ook verplichtingen naar de fiscus.  Er zal met enige regelmaat (en doe het maar op tijd) aangifte loonheffing en aangifte omzetbelasting moeten worden gedaan.  Daarnaast moet ook nog één maal per jaar aangifte vennootschapbelasting worden gedaan.  Al deze aangiften dienen op tijd te worden gedaan en in een vorm, die door de overheid is opgelegd.
Tot overmaat van ramp moet er dan meestal ook nog (en alweer op tijd) betaald worden.

Tegenvaller 4
Na verloop van tijd zal blijken, dat een onderneming een administratie dient te hebben, die aan een groot aantal (door de overheid opgelegde) voorwaarden voldoet.  Ook hier wordt de vrijheid ingeperkt.

Tegenvaller 5
Onze meedenkende overheid heeft daarnaast nog een groot aantal regels opgesteld, waar de ondernemer zich aan te houden heeft.  Milieueisen, veiligheidsregels en arbeidsomstandigheden zijn niet vrij op te stellen, maar zijn door de overheid bepaald. Daarnaast kent iedere specifieke branche meestal nog haar eigen specifieke regels.

Tegenvaller 6
De meeste ondernemers kennen ook leveranciers en/of dienstverleners.  Ook deze lieden hebben zo hun eigen nukken.  Er wordt niet zomaar geleverd, er moet ook (en alweer op tijd) betaald worden. De leveranciers en dienstverleners blijken in de praktijk vaak niet volledig aan de verwachtingen te voldoen (dat is niet afgesproken, dat doen we niet, lees de algemene voorwaarden / het contract).

Tegenvaller 7
Ook blijken er een groot aantal zaken wettelijk geregeld te moeten worden.  Hier valt te denken aan arbeidsovereenkomsten en leveringsvoorwaarden.
Daarnaast zijn er in Nederland een groot aantal brancheverenigingen, die zo hun eigen regeltjes hebben, waar de ondernemer zich aan dient te houden.

Wel beschouwd.
Gezien het bovenstaande kan je je afvragen of het ondernemerschap wel zoveel vrijheid oplevert.  Of wordt alleen maar de ene verplichting ingeleverd tegen de andere?
De hierboven genoemde “tegenvallers”  beperken de vrijheid van de ondernemer, maar natuurlijk worden deze beperkingen ook opgelegd als je werkt voor een baas.  Het zijn immers algemeen geldende regels.
Binnen deze beperkingen krijg je als onderneming de kans je eigen beslissingen te nemen. Wat je precies gaat doen mag je zelf beslissen (eindelijk iets waar je zelf helemaal achter staat en volledig in gelooft).
Hoeveel uren je gaat werken en welke uren mag je helemaal zelf beslissen.
Het aantal weken vakantie kan je zelf bepalen.
Hoeveel je gaat verdienen bepaal je helemaal zelf.
Ga je het alleen doen of met anderen? Met hoeveel anderen; de beslissing is aan de ondernemer.
Beperk je je tot de Nederlandse markt, of ga je Europa in (of misschien wel de wereld)?  De ondernemer beslist.
Ga je voor een hoog risico profiel (grote investeringen, snelle markt penetratie) of een laag (weinig investeren en langzaam groeien)?  Je mag het zelf bepalen.
Zo zijn er nog een eindeloos aantal zaken te benoemen, waarbij de ondernemer zelf bepaalt wat er moet gebeuren.

Conclusie.
In vergelijking met het werken voor een baas levert het ondernemerschap dus aanzienlijk meer vrijheden op.
Is er dan geen keerzijde aan deze medaille?  Natuurlijk wel.  Maar voor ondernemers met verstand zal dit geen keerzijde zijn, maar een grote uitdaging.
De ondernemer kan (mag en vaak ook moet) vele beslissingen nemen, maar hij / zij zal altijd verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van deze beslissingen.
Neem je de verkeerde beslissingen, dan zal je op de blaren moeten zitten.
Neem je de goede beslissingen, dan kan je de positieve effecten van deze beslissingen oogsten.

De vrijheid van een verstandige ondernemer levert naast het verwezenlijken van een ideaal ook nog een goed inkomen en aanzien op.

Hans Bertram
 


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu