Nut van een BusinessPlan - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nut van een BusinessPlan

Gepubliceerd door in BusinessPlan ·
Het nut van een Business plan.
Er zijn ondernemers, die zeer succesvol zijn en nog nooit een business plan hebben gemaakt. Waarom zou je dan zo’n plan maken?
Aan de andere kant vraagt iedere geldschieter (of dit nu een bank is, een business angel of iets dergelijks) eerst naar dit plan.
Misschien is het tijd eens uit de doeken te doen wat het nut is van een business plan.

Wel of geen plan?
De eerste vraag, die beantwoord dient te worden is of het zo wie zo wel nodig is dit plan te maken.
Het gezegde "wie niet weet waar hij naartoe wil, zal nooit aankomen" omschrijft dit nut in een paar woorden.
Het plan dient ervoor om de algemene richting te bepalen die je op wilt.  Daarnaast geeft het je de gelegenheid in betrekkelijke rust na te denken over verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen van deze mogelijkheden.  Als je één keer echt aan het ondernemen bent, blijkt dat de tijd om na te denken over beslissingen meestal niet genomen wordt.  Je loopt dan het grote risico, dat je niet zelf onderneemt, maar dat de toevalligheid een loopje neemt met je onderneming.  Je reageert op situaties zonder dat je weet wat hiervan de consequenties zijn.  De kans dat dit goed blijft gaan is erg klein.
Natuurlijk zijn er ondernemingen, die tot een succes zijn geworden zonder plan, maar dit zijn de bekende uitzonderingen op de regel.
Een plan vergroot de kans op succes.

Wie maakt het plan?
Het maken van een business plan is erg veel werk en vraagt veel specifieke kennis.  Er zijn ondernemers, die dit werk dan ook overlaten aan een accountant.  Deze weet als geen ander hoe hij de cijfertjes op een rijtje moet krijgen.  Vraag is of hij ook verstand heeft van de business, die jij wilt opzetten.
Misschien is het dan toch beter, het plan zelf te maken.
Het zelf opstellen van het plan heeft vele en grote voordelen.  Om te beginnen weet je dan ook tot in de kleinste details wat er in staat (en waarom).  Daarnaast geeft het maken van het plan meer inzicht in de business, je wordt verplicht over allerlei zaken goed na te denken.
Mocht je ook de cijfer goed op een rij willen hebben, dan kan je in een later stadium altijd nog aan een accountant vragen er eens naar te kijken.

Controle van het plan.
Ondernemers, ook als die een business plan hebben gemaakt, zijn ook maar mensen.  Het is daarom verstandig een aantal mensen naar het plan te laten kijken (naast de accountant). Iemand, die verstand heeft van business plannen ( een oud ondernemer?) en misschien wel van de business waarin jij wilt gaan ondernemen kan hier een wezenlijke bijdrage leveren.
Luister goed naar deze commentaren en vraag je in alle eerlijkheid af of ze misschien niet toch gelijk hebben.  Fouten, die in het plan zitten nu corrigeren is vervelend, maar als ze erin blijven zitten kunnen deze fouten in de toekomst fataal worden.


Hans Bertram
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu