Lofzang op het ondernemerschap - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Lofzang op het ondernemerschap

Gepubliceerd door in Overige ·
Tags: ondernemenfocuspassiedoorzettingsvermogen
 


Lofzang op het ondernemerschap.
Waarom gaat een mens ondernemen in plaats van eenvoudig iedere maand een vast salaris te ontvangen?


Het ondernemerschap is geen beroep, het is een passie.
Mensen die zich aan het ondernemerschap wagen hebben een zekere bezetenheid en zijn bereidt zich grote offers te getroosten om hun ideaal te verwezenlijken.  Een rotsvast geloof in het idee en een onbegrensd doorzettingsvermogen zijn echter niet voldoende om de onderneming tot een succes te maken. Een tomeloze energie en voldoende ondersteuning maar vooral ook begrip van het thuisfront zijn noodzakelijke ingrediënten om te slagen.

En of dit alles nog niet genoeg is , ook kennis van vele verschillende vakgebieden, de juiste netwerken en een groot incasseringsvermogen om tegenslagen te verwerken zijn nodig om succesvol te worden.
Tot slot zijn er dan ook nog voldoende financiële middelen nodig om het allemaal mogelijk te maken. Het is dus zeker geen gemakkelijke weg.
Gelukzoekers, die denken met het ondernemerschap snel rijk te worden zullen dan ook praktisch altijd bedrogen uitkomen.

Automatisch rijst de vraag waarom er nog steeds mensen zijn die ondanks dit alles er toch voor kiezen een eigen onderneming te starten.
Uit eigen ervaring, maar ook uit ervaringen van andere ondernemers, die ik mag begeleiden op vele verschillende manieren, kan ik je melden dat de beloning bijzonder zoet smaakt.
Per slot zijn het de ondernemingen, die de economie vorm geven.  Het is een bijzonder gevoel als ondernemer in de samenleving te staan.  Je levert een wezenlijke bijdrage aan de maatschappij. Misschien wordt er zelfs extra werkgelegenheid gecreëerd.
Gelukkig is er in Nederland een stijgende waardering voor ondernemers die succesvol zijn.
Deze bijzondere groep van mensen, de ondernemers, verdient het dan ook ondersteunt te worden.  

Er staat echter altijd een grote groep mensen klaar om commentaar te leveren.
Wordt je een succesvolle ondernemer, die een goede boterham verdient, dan is in het algemeen het commentaar:  Jij hebt makkelijk praten, je verdient sloten geld, je kan je eigen salaris bepalen; ik heb die kans nooit gehad.  Ga niet met deze mensen in discussie, ze hebben natuurlijk ook kansen zat gehad, maar hebben niet het lef om het risico te nemen.
Gaat het mis, dan staan de mensen in rijen klaar om je te vertellen dat zij altijd al gezegd hebben, dat het niets zou worden.  Wat zij niet beseffen is dat zij de ervaringen missen, die jij hebt opgedaan.  Bij een volgende keer zal de kans op succes aanzienlijk groter zijn, doordat je de eerdere fouten  niet nog een keer maakt.

Een wijze raad is dan ook, ga je passie achterna.  Er is niets mooiers dan te gaan ondernemen en met je passie bezig te zijn.  Werken zal dan geen last zijn, maar (voor 70%)  plezier. Daarnaast lever je een essentiële bijdrage aan de economie.
Wie wil dit nou niet?


Hans Bertram
 


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu