De gedwongen ondernemer - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De gedwongen ondernemer

Gepubliceerd door in BusinessPlan ·
Tags: ondernemenpassiefocussucces
 


De gedwongen ondernemer.
Hoe je als gedwongen ondernemer toch succes krijgt.


Inleiding.
Er zijn veel “gedwongen ondernemers” en er zullen in de nabije toekomst er nog velen bijkomen.
Een gedwongen ondernemer is iemand, die door de omstandigheden “gedwongen” wordt om te gaan ondernemen.
Zo zijn er een aantal ondernemers, die op enig moment om welke rede dan ook ontslagen zijn. Sommige anderen kunnen gewoon geen baan vinden.
Deze situatie is voor niemand goed.  Vaak geeft dit aanleiding tot frustraties.  Men voelt zich beledigd (hoezo kunnen ze mij niet gebruiken; ben ik niet goed genoeg?).  Deze gemoedstoestand leidt dan vaak tot de keuze om het dan maar zelf te gaan doen.  Hier is niets mis mee, maar vooraf even nadenken kan geen kwaad.  In dit artikel een aantal afwegingen.


Passie.
Je hoort het zo vaak; “Ondernemen moet je doen met passie”.
Wat is dit eigenlijk, passie?
Als je dit woord opzoekt blijken er globaal 2 betekenissen voor te zijn.  Iets doen met passie wil zeggen dat je het uit liefde doet.  Daarnaast schijnt het ook iets met lijden van doen te hebben.
En dat is nou precies wat je nodig hebt. Je moet iets gaan doen uit liefde en je moet bereid zijn te lijden.
Word je gedwongen om te gaan ondernemen, vraag je dan eerst af wat je gaat doen.  Vaak is datgene dat je voorheen deed niet de beste keus.
Ga iets doen, dat je het liefste wilt doen en ben bereid hiervoor ook te lijden (het zal zeker niet altijd goed gaan).


Focus.
Ook deze kreet wordt vaak gehoord in samenhang met ondernemers.  Je moet je focussen. Dit wil zeggen, dat je je concentreert op je business en je niet laat afleiden door andere zaken.
Als je voldoende passie hebt, zal dit geen probleem zijn.  Al het andere dat zich voordoet zal je minder leuk vinden (en doe je dus ook niet).


Ken jezelf.
Dit is voor iedereen belangrijk en niet echt eenvoudig.  Voor ondernemers is dit van vitaal belang. Weet vooral van jezelf wat je wel kan en weet en wat niet.
Het probleem bij ondernemen is dat je overal verstand van moet hebben.
Dit zou je dus eigenlijk allemaal moeten weten en kunnen.
Een bijna onmogelijkheid, maar daar zijn oplossingen voor.
Zorg ervoor dat de dingen die je niet goed kunt of weet zover aanleert, dat je het in ieder geval begrijpt.  Zoek vervolgens voor deze klussen mensen of bedrijven die dit wel goed kunnen. (de dienstverleners)
Doordat je het wel hebt leren begrijpen kan je het werk van deze dienstverleners wel beoordelen. (zonder dat je het zelf echt kan)


Tot slot.
Als je over bovenstaande niet goed hebt nagedacht, maar gewoon begint, is de kans erg groot dat het een fiasco wordt.  Dan wordt het lijden zonder liefde.
Heb je bovenstaande goed ingevuld en heb je voldoende doorzettingsvermogen en creativiteit, dan kan je ook als “gedwongen” ondernemer succes hebben (en dan wordt het zeker ook heel leuk).
Uiteindelijk is er niets mooiers; Ondernemen met passie en succes hebben.


Hans Bertram
 


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu