Time management en stress. - BBXApps Blog - BBXApps Excel apps voor ondernemers, informals en ZZP´ers

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Time management en stress.

Gepubliceerd door in Overige ·
Tags: tijdmanagementstress
 


In de vorige blog is aangegeven hoe je stress kan verminderen door zo veel als mogelijk te voorkomen dat taken die gedaan moeten worden een hoge urgentie hebben.  Door het voorkomen van tijdsdruk zullen de taken beter worden uitgevoerd en zal minder stress ervaren worden.
Voor details click hier
In deze blog een andere methode om stress terug te dringen.


Meten is weten.
Door een takenlijst te maken met prioriteiten krijg je overzicht in wat er (en wanneer) gedaan moet worden. Dit overzicht geeft rust in het hoofd.
Vergeet vooral niet de taken die gedaan zijn af te vinken. (Er zijn zelfs mensen, die taken die al af zijn toch op de lijst zetten en vervolgens direct afvinken).  Dit geeft een tevreden gevoel.
Het maken van een “things to do” lijst met daarbij de prioriteiten is serieus werk.  Het zou zonde zijn als je deze lijst (nadat alle taken zijn afgevinkt) weggooit.
Vul deze lijst eens aan met:
a)   Hoeveel tijd je (ongeveer) aan iedere taak hebt besteed.
b)   Of je de taak met plezier hebt uitgevoerd, of het gevoel neutraal was, of dat het met tegenzin gedaan is.
Met deze gegevens kan je uitrekenen hoeveel tijd je plezier hebt gehad en hoeveel tijd je hebt zitten balen.
Ik heb voor mezelf het criterium, dat minimaal 70% van mijn tijd ik plezier moet hebben.
Werk dat je met plezier doet, wordt niet als belastend ervaren en geeft daardoor geen stress.


Verhoog de lol.
Natuurlijk zullen er altijd activiteiten gedaan moeten worden, waar je geen zin in hebt. Maar als het merendeel van je tijd wordt gevuld met onprettige zaken, dan wordt het hoog tijd hier iets aan te doen.
Hiervoor zijn er een aantal mogelijkheden.
Je kan de tijd, die je besteed aan onaangename zaken verkorten. Vraag je af of de activiteit echt nodig is.  Is dit zo, vraag je dan vervolgens af of dit geautomatiseerd kan worden. Tot slot kan je je ook nog afvragen of je deze taak zelf uit moet voeren, of dat je deze kan delegeren.
Taken, die je als neutraal hebt beoordeeld kan je als prettig gaan ervaren door je mindset te beïnvloeden.  Zo kan een taak een matig genoegen zijn, maar als deze een keer af is kan dit een zeer bevredigend gevoel geven. Concentratie op dit gevoel zal de taak zelf ook plezierig maken.
Als je met deze ideeën aan het werk gaat, zal het leven er niet in één keer anders uit gaan zien.  Geef het voldoende tijd om aan de methode te wennen. Door de regelmatige metingen kan je beoordelen of er enige vooruitgang geboekt wordt of niet.


Dit werkt niet.
Heb je een aantal maanden serieus met deze methode gewerkt en zie je (gemeten) geen verbetering?  Als dan bovendien het grootste deel van je tijd wordt gevuld met zaken die je niet plezierig vindt, dan wordt het tijd voor drastische maatregelen.
Langdurig voornamelijk zaken doen, die je niet leuk vindt, houd je niet lang vol.
Bovendien is dit slecht voor de gezondheid.
Als de situatie niet te veranderen is door sommige zaken niet te doen, te automatiseren of te delegeren, dan moet je je afvragen of dit wel het geschikte werk voor jou is.
Zet eens op een rijtje wat je wel leuk vindt en wat niet.  Probeer vervolgens werk te vinden, dat voor het grootste deel (zeg 70%) uit deze leuke werkzaamheden bestaat.


Geld maakt niet gelukkig.
Uit bovenstaande blijkt, dat het belangrijk is dat je het werk dat je doet ook echt leuk vindt. Door je hierop te concentreren, zal je het werken minder als belastend ervaren en meer als een plezier (en om een doel te bereiken).  De beloning (het inkomen) is dus niet de belangrijkste factor die bepaalt of je een job aanneemt of niet.
Een job, die je niet leuk vindt maar veel geld oplevert zal je niet lang volhouden.  Bovendien loop je dan het risico, dat je straks met een mooie bankrekening en een burn-out thuis op de bank zit zonder inkomen.


Hans Bertram


Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu